Is Learning A Simple Game?


Serious gaming kan ondersteunend zijn voor opleiden en trainingen, omdat dit het leerproces aantrekkelijk kan maken. Een spel met specifieke leerdoeleinden krijgt steeds meer aandacht binnen arbeidsorganisaties. Twee voorbeelden: L’Oreal heeft het spel Brandstorm gelanceerd, waarin deelnemers inzicht krijgen in hun marketing vaardigheden en IBM heeft het spel CityOne gelanceerd, gericht op leidinggevende en overheidsinstellingen om inzicht te krijgen in de consequenties van beslissingen. Twee successen dus, maar wanneer kan een game tot succes leiden?

Bijvoorbeeld: bied altijd de speler een mooie prijs aan. Dit kan om een visuele prijs zijn, zoals een “gouden beker” of een “medaille”. Hoe meer zij kunnen verdienen of krijgen, hoe leuker spelers het vinden om de prijzen te verzamelen. Laat daarom ook zien hoe ver ze zijn gekomen, in een overzicht bijvoorbeeld. Ook is het belangrijk dat de speler de prijs zichtbaar kan maken. Dit maakt het niet alleen betekenisvol voor de speler, maar in sociaal opzicht kan dit ook een bijdrage leveren. Of maak gebruik van een virtuele wereld, om zo de realiteit te kunnen nabootsen. Je kunt ook gebruik maken van videao-opnamen om zo de realiteit te laten zien. Je kunt ook gebruik maken van testen, puzzeltjes en simulaties, om zo de speler te entertainen. Is het misschien echt zo simpel?

Volgens mij steekt er meer achter het succes van een serious game. Een serious game kan bij uitstek geschikt zijn om een bepaalde situatie, handeling of gedrag te oefenen. Leren door te doen is iets wat we van nature doen. Een serious game kan daarnaast motiverend werken doordat het een verhaal heeft, mogelijkheden tot ontdekking heeft, het moeilijk kan zijn, en tegen elkaar gestreden kan worden of juist samenwerking beoogd. Bekijk hieronder ook waarom een spel meer kan bieden dan enkel entertainment.

Video: Turn work into a game [YouTube]

,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)


Reacties zijn gesloten.