Humor In A Positive Way


Of humor als leuk wordt beschouwd, hangt sterk af van het publiek: de doelgroep. Humor werkt alleen wanneer iedereen de grap waardeert. Als trainer gaat het er niet om dat je grappig bent, maar dat je grappige situaties creeërt, of als ze spontaan gebeuren, deze toelaat en er op een open manier mee omgaat. Dan voelen de lerenden zich meer op hun gemak.

Humor draagt hier bij aan een ongedwongen sfeer wat de motivatie van de lerende ten goede komt. Negatieve humor is wanneer het ten koste gaat van iemand. Bijvoorbeeld het vertellen van een grap over andermans fouten. Deze humor wordt niet door iedereen gewaardeerd. Positieve humor is humor die door de doelgroep lerenden wordt gewaardeerd. Voorbeelden hiervan zijn het vertellen van een grappig verhaal en zelfspot.

Positieve humor draagt niet alleen bij aan het gevoel van plezier, maar ook aan het leerklimaat. In een ongedwongen sfeer durft men eerder ideeën op tafel te leggen, of nieuwe dingen uit te proberen. En dat is zeker een sfeer die een ervaren trainer goed kan benutten tijdens het aanleren van nieuwe vaardigheden of het aannemen van een nieuwe houding aan de groep.

,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)