Knowledge Sharing


Leren doe je met elkaar. Op het werk is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe motiveer je en stimuleer je kennisdeling binnen de organisatie? Het is niet de eerste keer dat je in de wandelgangen hoort: “daar heb ik geen tijd voor, het kost me te veel moeite”. Medewerkers voelen een drempel als het gaat om kennisdelen en hebben dan ‘belangrijkere’ dingen te doen. Dan vraag ik me af of dit niet samen kan.

Tijdens je werk loop je wel eens tegen dingen aan die je niet zomaar 1,2,3 kan oplossen. Niet zozeer dat je het niet kan, maar je hebt het niet vaak gedaan en bent er niet zo bekend mee. Natuurlijk ga je een uitdaging niet uit de weg, en trek je alles uit de kast om de touwtjes in handen te houden. Maar in de organisatie ben jij vast niet de enige die hiermee om moet gaan. Vraag je collega’s om advies of hulp voordat je iets doet! Dit voorkomt dat je bijvoorbeeld dezelfde fout maakt als een collega eerder heeft meegemaakt…

Voordat je iets doet, vraag!

Terwijl je je werk doet, ervaar je nieuwe dingen die werken of juist niet. Leer hiervan, en wees bewust van je successen en falen. Zo kom je erachter wat de “tips & tricks” zijn, en waar je de volgende keer juist (niet) op moet letten. Dan gaat het de volgende keer vast wel net zo goed, dan wel beter…

Leer terwijl je je werk doet!

Tijdens je werk ervaar je “welke ingrediënten je nodig hebt voor jouw topgerecht”. Daar kunnen zogezegd jouw collega’s nog wat van leren! Wat weerhoudt je ervan om jouw “geheim” te delen met je collega’s? Stel dat jouw collega’s ook tegen deze dingen aanlopen. En dat niet alleen, wie weet worden zij geïnspireerd door jouw aanpak, en passen zij deze toe op hun eigen werkzaamheden…

Deel kennis met je collega’s!

Kennisdelen werkt wanneer collega’s bij zichzelf en bij elkaar de motivatie vinden om te delen en dat uit zichzelf ook doen. Volg het motto: vraag, leer en deel! Hoe makkelijk kan het zijn om je passie in je werk te delen? Wie weet zien collega’s het delen van kennis dan meer als een routine in het dagelijks werk dan als een extra activiteit.

,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)