Implicit Knowledge To Share


Het delen van impliciete kennis is het meest van belang wanneer je een competitief voordeel voor organisaties wil bereiken, omdat deze kennis het moeilijkst is voor concurrenten om te repliceren.

Hoe maak je deze impliciete en individuele kennis collectief? Collectieve intelligentie gaat om de kennis van alle deelnemers binnen een gemeenschap die continu aangepast wordt aan de omgeving. Een vereiste is het delen van individuele kennis tussen medewerkers in de organisatie. Om dit proces te ondersteunen worden kennismanagement systemen gebruikt, bijvoorbeeld een intranet. Het is belangrijk dat dit platform snel, laagdrempelig, efficiënt en eenvoudig in gebruik. Meedoen aan een dergelijk platform is soms nog een drempel.

Kennis is verbonden aan mensen, en de organisatiecultuur heeft invloed op het gedrag van mensen die er werken. Ook een stimulerend organisatiecultuur kan motiveren. Deze organisatiecultuur wordt gekenmerkt door nieuwsgierigheid, bereidheid om te leren en te verkennen en kennis te delen.

Beloningen en instructie kunnen motiverend werken om deel te nemen aan een dergelijk platform. Beloningen kunnen zich uiten op verschillende manieren. Feedback op de gedeelde kennis kan een beloning zijn. Goede feedback kan ook de leerbehoefte opwekken.

,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)