Inside (Learning On The) Job


Gisteren heb ik Inside Job gezien. Inside Job is een documentaire van de regisseur Charles Ferguson over de kredietcrisis in Amerika. De documentaire laat zien hoe de crisis is ontstaan en hoe deze verlopen is, en vooral: welke mensen hier verantwoordelijk voor zijn. De toon van de regisseur is duidelijk: veel van de betrokkenen zijn eigenlijk onberekenende en onbeschaamde schurken, bandieten of hoe je ze ook zou noemen, tuig voor in het gevang dus. Maar in plaats daarvan hebben deze hebzuchtige mensen kunnen profiteren van de crisis: miljarden hebben zij opgestrijkt! “Hoe komen zij ermee weg?”, is de vraag die de regisseur verbaast.

Aan de andere kant laat deze documentaire zien hoe organisatiebeleid een gehele cultuur van normen en waarden kan laten wankelen. Inside Job vertelt dat werknemers binnen banken gestimuleerd worden om veel risico’s te nemen tijdens het werk. Hier gaat het om informeel leren. Hoe meer risico’s genomen worden, hoe meer geld kan worden verdiend. Consequenties doen er bijna niet meer toe. Het geld lonkt. Werknemers worden beloond wanneer zij veel risico’s nemen, ook al is het resultaat niet wenselijk en worden klanten er de dupe van. Werknemers leren hier om meer en meer risico’s te nemen, en leren niet meer van foute beslissingen: juist omdat zij daar niet meer op afgerekend worden. De verantwoordelijkheid schuift men af, en de gevolgen worden weggewuift. Het moraal dat men kwalitatieve en goede financiële producten verkoopt, wordt nu niet meer beloond. Gevolg: steeds makkelijker worden grenzen overschreden en vervagen moralen. Het intrigeert me hoe mensen leren op het werk, en hoe beloningen (en daarmee organisatiebeleid) een rol spelen bij dit leren.

Why should a financial engineer be paid four times to 100 times more than a real engineer? A real engineer builds bridges. A financial engineer builds dreams. And, you know, when those dreams turn out to be nightmares, other people pay for it. (Andrew Sheng)

,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)