Tips For A New Learning Team


Zelf zie ik veel meerwaarde in het leren binnen teams, omdat hierdoor teamprestaties kunnen groeien en individuen langdurige ontwikkeling doormaken. Hoewel het leren met meest effectief is wanneer het leren ‘vanzelf’ plaatsvindt, zijn niet alle teams ‘vanzelf’ lerende teams. Hoe kun je teams daar een handje mee helpen?

Je kunt uit je eigen directe veilige werkomgeving verder kijken naar ervaringen vanuit andere hoeken in de organizatie. Hoe pakken zij problemen aan, en hoe lossen zij dit op? Je kunt ook de tijd nemen om te vragen naar hoe klanten het werk binnen jouw team ervaren. Daarnaast is een belangrijk uitgangspunt transparant te werken in het team. Deel kennis en vertel aan je collega’s in je team hoe dit jouw werk beïnvloedt.

Aan de andere kant kun je je team een handje helpen door leiderschap te tonen, en te demonstreren welke vaardigheden en waarden jij belangrijk vindt dat je teamleden ontwikkelen, en het continue leren aan te moedigen. Deel je dromen over hoe jij graag leert binnen het team, betrek je teamleden bij jouw ambities. Ten slotte, wees niet bang om fouten te maken, en deze te delen in het team. Soms kun je veel leren door juist ‘out-of-the-box’ te werk te gaan, ook al ga je misschien de mist in.

,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)