Support Learning Performances On The Job


Bijna 80% van het leren gebeurt spontaan tijdens het werk en wordt ook wel het informele leren genoemd. Het is leren waarbij de planning, sturing en controle voor het grootste gedeelte bij de lerende ligt. Directe leerondersteuning is een goede aanvulling voor het verruimen en bijhouden van de kennis.

De opkomst van de performance support verandert de kijk op het leren binnen organisaties. Dit sluit beter aan op de manier waarop werknemers willen leren: door te werken en door te doen. Bijvoorbeeld wanneer men een taak moet uitvoeren, maar details die nodig zijn vergeten is… Of dat een veranderende taakverdeling ervoor zorgt dat het werk iets verandert, en dat men zo snel mogelijk wil aanpassen aan de nieuwe situatie… Of wanneer iets mis gaat, wil men dit zo snel en goed mogelijk oplossen.

Kijk daarom goed naar de werkplek van de werknemer: is deze geschikt voor digitale ondersteuning of juist niet? Hoe sluit ik het beste aan? Hoe maak je leermateriaal het beste toegankelijk op de werkplek?

 

,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)