Here’s To The Crazy Ones


Here's To The Crazy OnesDoe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Al in 1973 heeft professor Rozenhan dit bewezen in een opmerkelijk experiment. In dit onderzoek faken studenten psychologie een ziekte in het psychiatrisch ziekenhuis en alleen de gekken hadden dit door.

De pseudo- patiënten werden geen enkele keer ontmaskerd. Allemaal, behalve één geval, werden ze opgenomen met de diagnose schizofrenie en allemaal werden ze ontslagen met de diagnose schizofrenie “in remissie”.

Sommige observaties zijn van tevoren te veel beïnvloed door vooroordelen, hokjes en stempels. Als iemand eenmaal als een gek beschouwd wordt, worden al zijn andere gedragingen en eigenschappen daardoor gekleurd en is het voor mensen moeilijk om degene als een normaal persoon te beoordelen. Het is daarom belangrijk om goed te observeren voordat men iemand (ver)oordeelt. Bijvoorbeeld ook een kind met het stempel ADHD kan na deze diagnose gedurende zijn leven continue anders beoordeeld worden. Kijk goed voordat je (ver)oordeelt, niets is wat het lijkt.

Link: Het Rozenhan Experiment [Wiki]

,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)