Learn The Real Thing


Soms is het werk niet eenvoudig. Mensen die beginnen met een baan die best moeilijk kan zijn op bepaalde vlakken, worden daarom vaak eerst “ingewerkt”. Vaak betekent dat, dat een meer ervaren collega het reilen en zeilen van het werk uitlegt en laat zien. Degene die begint moet wennen aan de nieuwe werkomgeving, manier van werken binnen de organisatie en de mensen die er werken. Soms is het werk zo moeilijk dat je vaak de fijne kneepjes van het vak het beste in de praktijk kunt leren met hulp van je leidinggevende en collega’s.

“Je kunt een cursus volgen, maar het echte werk leer je door te doen. Vraag hulp aan ervaren collega’s en leer van hen.”

Wat je goed van collega’s kan leren, zijn de ongeschreven regels in de organisatie. Ieder bedrijf, iedere vestiging zelfs, heeft zijn eigen typische trekjes en ongeschreven regeltjes. Dat kunnen hele kleine dingetjes zijn waaraan je moet wennen. Het kunnen ook dingen zijn die op het oog niet meer dan symbolisch zijn, maar toch aan de basis van het moreel kunnen staan.

Wat je ook goed van collega’s kan leren, zijn de zogenaamde ditjes en datjes. Ieder team heeft gedurende de werkzaamheden zijn eigen gewoontes aangeleerd die niet te vangen zijn in regeltjes of handleidingen. Het zijn details in het werk die niet aan de oppervlakte liggen, en die ook niet dagelijks voorkomen, maar ervaren collega’s “weten” inmiddels wel hoe zij hiermee omgaan. Hoe zij dat weten? Vaak is het antwoord van deze collega’s: “gewoon”.

Bovenstaande zijn mooie voorbeelden van het informele leren tijdens het werk. Ook al ben je je niet zo bewust van dat je leert, je leert dan best een heleboel. En juist hoe het er “echt aan toe gaat”. Daar heb je dus geen cursus voor nodig.

,

  1. Nog geen reacties.
(wordt niet gepubliceerd)